Защо да изберем обувки от естествена кожа?

Защо да изберем обувки от естествена кожа?

3 октомври 2019
  • Сподели:

Като основен материал, който свързва човека с природата, кожата има специално място във философията на обувното производство. Неговата универсална и устойчива органична текстура означава, че може да се формира, за да придаде гъвкаво или грубо докосване, като същевременно запазва своята гъвкавост и устойчивост на износване. Казват, че кожата става по-добра с възрастта, но това е вярно само когато се отнасяте с нея внимателно. Когато се грижите за нея, кожените обувки ще разкрият своя вечен характер в продължение на много години. Ако искате да удължите и удължите живота на кожените си обувки, прочетете и разберете как да се грижите за кожените си изделия, какви са причините да изберете  естествена кожа.

 

 

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ЕСТЕСТВЕНАТА КОЖА?

Има няколко причини, поради които кожата през годините е подкрепяна от стилисти и музикални икони и това има толкова общо с модата, колкото с физическите качества на кожата. Нека да разгледаме някои от основните практически аргументи, които правят кожата един от най-ценените текстилни изделия в света.

 

 

ДЪЛГОЛЕТИЕ

Подобно на много други естествени влакна и материали, кожата реагира добре на ежедневно износване. Това е един от най-издръжливите налични материали, което означава, че можете да носите едни и същи кожени обувки години, ако не и десетилетия. Кожените дрехи са инвестиционни парчета, поради което е по-добре да потърсите вечни дизайнерски линии и неутрални цветове, а не да купувате нещо много в тенденция, което ще изглежда демоде в бъдеще. Ако мислите дали да изберете естествена или изкуствена кожа, помислете, че в сравнение с изкуствена кожа (наричана още плетена или веганска кожа), полезният живот на обувки от естествена кожа може да бъде два пъти или дори три пъти по-дълъг.

 

 

ГЪВКАВОСТ

За разлика от други материали като велур или платно, които могат да се носят само при определени метеорологични условия, кожените обувки и връхните дрехи са универсални и се поддават на много стилове и поводи. Можете да носите кожени обувки на слънце или дъжд, при официални или непринудени поводи. От перфорирани дизайни, които са най-подходящи за лятото, до боти и високи ботуши, можете да намерите дизайни на кожени обувки, подходящи за всеки сезон. Понякога един чифт може да ви отведе от пролетта до началото на зимата, поради което повечето хора никога не се нуждаят от повече от един чифт кожени обувки в гардероба си. Кожи от животни се използват за направата на огромно разнообразие от качествени стоки, които използваме всеки ден, като кожени чанти, колани и портфейли. Когато разгледате различните му приложения в автомобилните и домашните мебели, можете да видите, че универсалността всъщност е белег за качеството на материала. 

 

Време и износване

Отличителният вид на състарена кожа е друг аспект, който я прави толкова пълна с индивидуалност. Всяка драскотина и всеки белег на отминаващото време оставя тактилна история на органичната повърхност и я преплита с вашата лична история. Как възрастта на кожата зависи изцяло от това как се поддържа, но когато се грижите внимателно, видът й ще се подобри с възрастта. Въпреки че има много неща, които можете да направите, за да поддържате естествения вид на обувката, има и някои естествени процеси, които са неизбежни. Не само кожата потъмнява с възрастта, но и може да изсветли при определени условия, като например да бъдете на слънце или под ярки светлини дълго време. По принцип боядисаната кожа е склонна да губи част от цвета си, като с годините става по-светла. От друга страна, естествената кожа ще потъмнее от контакт с външни фактори (като кожни масла, мръсотия, излагане на UV лъчи и т.н.) и ще придобие ценна патина.

 

 

 

ЕСТЕСТВЕНА VS ИЗКУСТВЕНА КОЖА

Ползите от използването на животински кожи бяха познати за първи път преди повече от 3000 години, когато човекът започна да използва ранни форми от кожа, за да направи облекло и да подобри своя подслон. В днешния свят кожата няма същата роля за осигуряване на нашето оцеляване и въпреки това остава един от най-търсените материали, благодарение на естетическите си качества, добра изолационна способност и устойчивост на износване. Други материали, създадени от човека, имитиращи кожа, стават все по-често използвени през последните години, особено защото се правят по-евтино. Но повечето от тези изкуствени материали нямат същата трайност като истинската кожа и се изхвърлят по-бързо, допринасяйки за натрупването на текстилни отпадъци.

 

КАКВО ОЗНАЧАВА „ВЕГАНСКА КОЖА“ И ЗА КАКВО СЕ СЪЗДАВА?

Ако някога сте се чудили как може да бъде веганската кожа, ето бърз и прост отговор за вас: веганската кожа, изкуствена кожа и плетена кожа (пластмасова кожа) обикновено се използват взаимозаменяемо, за да говорите за изкуствена кожа, която не съдържа животински продукти.,Огромното мнозинство от изкуствена кожа е имало, преди дори да започнем да я наричаме „веган“ и е направена от материали на основата на петрол като PVC (поливинилхлорид), PU (полиуретан) и текстил-полимер композитни микрофибри. Велурната кожа, споената кожа и лаковата кожа по дефиниция не са вегански кожи, но е възможно да намерите алтернативи от изкуствена кожа с велур или лаково покритие.

 

 

ВЕГАНСКА (ИЗКУСТВЕНА) КОЖА – БЕЗОПАСНА ЛИ Е?

Въпреки че веганската кожа има положително въздействие върху хуманното отношение към животните, тя все още може да бъде опасна за хората - не само поради това как е направена, но и защото е източник на неразградими отпадъци на пластмасова основа. По-новите материали на основата на корк и водорасли са по-малко вредни за околната среда, но те са много по-малко разпространени в модната индустрия. Веганската кожа не е толкова издръжлива като естествения си колега и като цяло качеството на изкуствените кожи не се сравнява с това на естествената кожа. От друга страна, тъй като веганската кожа е направена с пластмасово покритие, тя е водоустойчива. Тъй като естествената кожа абсорбира водата, поставянето на капчица вода върху определен тип кожа може да ви помогне да определите дали е истинска или фалшива.

 

 

НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КОЖА

Тъй като кожата е органичен материал, тя трябва да диша, за да предотврати гниене. Съхранявайте кожените си обувки в дишащи торбички (избягвайте пластмасовите) и поддържайте постоянно ниво на влажност. Тъй като е порест материал, кожата ще абсорбира излишната влага, което може да я повреди. Ако кожените ви обувки се намокрят, проветрете ги поне един ден. Никога не принуждавайте процеса на сушене и дръжте дрехите далеч от източници на топлина, за да предотвратите прекомерното изсушаване на вътрешните масла и преждевременното стареене. За да избегнете промяна в цвета, дръжте кожените обувки настрана от директните източници на светлина, когато съхранявате. Въпреки че цветът на кожата може да избледнее естествено, слънчевата светлина ускорява този процес и може също да причини изсушаване и дори напукване.

 

Произлизащ от природата материал, трайността и вечната привлекателност на кожата го правят идеален за съзнателния потребител. Независимо дали търсите обувки, с които да стъпвате удобно години напред или чифт кецове, за да създадете стилен външен вид, изборът на кожа над имитация ще гарантира дълголетието им и ще повиши качеството на дизайна.